public holiday
Door: Niels
Blijf op de hoogte en volg Niels
05 April 2011 | China, Hangzhou
Life is good! Het is maar hoe je het zelf maakt.. ik heb nog steeds erg veel plezier hier in het verre China. Ik heb best veel beleefd de afgelopen twee weken.. de tijd vliegt voorbij.
Het weekend van 25/26 maart ben ik vrijdag wat gaan drinken met James en Annemieke bij Starbucks. Eerst nog even de wekelijkse boodschappen gedaan… altijd een hele belevenis!
Het valt me op dat als je iets afspreekt met een Chinees, dat ze gelijk de hele dag al hebben volgepland.
We hadden in de gaten dat James nog iets leuks wilde doen in de avond dus nodigde ik hem uit om bij het Italiaanse restaurant te gaan eten; Angelo’s. Ik had hier al met MC en Anneloes afgesproken.
Zaterdag had ik niet veel te doen, dus waarom geen dagje Shanghai?! Treinkaartjes kan je kopen bij het businesscenter in het hotel, omgerekend 16 euro. Voor een retourticket valt het reuze mee!
Zaterdag vroeg in de ochtend richting het treinstation. Onderweg langs het meer dansen mensen met elkaar. Heel leuk om te zien en heel sportief! Na wat gezoek de trein gevonden.. overal mensen die je dingen willen aansmeren en alle kanten op lopen. Hier werken ze met treinnummers; ik moest tussen al die nummers mijn treinnummer zoeken richting Shanghai. Ik had nog geen idee waar ik terecht zou komen en kocht daarom een map op het station van Shanghai. Ik heb na wat rondgelopen te hebben de metro gevonden en gelukkig kon ik snel de weg vinden naar Pudong Area.
Dit is het nieuwe gedeelte van de stad met allemaal hoge gebouwen waaronder de Mao-tower en het World Financial Center.
Lekker als sardientjes in de metro gestaan en eindelijk in de grote stad! Het voelde echt heel goed en zelfs toen nog heel veilig. Ik ben gelijk naar de TV-tower gelopen waar ik helemaal bovenin ben geweest. Echt een geweldig uitzicht heb je daar! Daarna eten gehaald en langs de rivier gezeten.
De mensen in Shanghai kijken je nog meer aan dan hier in Hangzhou en ze vragen je meer voor op de foto. Ze gaan zelfs eventjes naast je zitten en maken gewoon een foto van je, haha.
Uiteindelijk nog eventjes naar de grote winkelstraat geweest maar ik heb helaas niks kunnen vinden.
Die avond nog lekker uitgeweest met Anneloes en MC. En we hebben eventjes wat nieuws ontdekt met uitgaan.. Een club waar ze zingen en paaldansen. Leuk voor een keertje maar Coco Bar blijft toch het leukst!
Het is hier redelijk normaal om gewoon eten en drinken uit de prullenbakken te vissen. Dit zie je vooral in Shanghai. Ik was gewoon rustig een flesje water aan het drinken, totdat een man om mijn water vroeg… hoe gek is dat? Het weer was trouwens die dag heerlijk.. het kan hier in China enorm verschillen. De ene dag is het bijna 20 graden en de volgende dag koud en regen.
Toen begon de werkweek weer in het Italiaanse restaurant. Leuke gasten zo af en toe.. en mensen vragen meestal uit zichzelf waar je vandaan komt. Zo was het gisteren een leuke avond; er waren 4 Nederlandse gezinnen en een Amerikaanse vrouw die in A’dam woont. Ik moest nog lachen omdat ze echt typisch overdreven Amerikaans deed. En bij het afrekenen vroeg ze zich af; ‘Which creditcard I used?’ En zo af en toe sprak ze zelfs nog Nederlands. Geeft je toch altijd een vertrouwd gevoel al die Nederlanders. Hier gaan we ook Koninginnedag vieren in Shanghai. Albert gaat mee en natuurlijk nog eventjes oranje kleding kopen!
Afgelopen weekend ging ik een heerlijk weekendje weg met Anneloes, MC en Coco. We gingen naar een andere stad, zo ongeveer 2,5 uur rijden hier vandaan. Vroeg in de ochtend weg, ik had niet veel geslapen. Na een busreis kwamen we aan in een stad dat veel ouder is en meer het echte China uitstraalde. Mensen kijken je meer aan. Uiteindelijk kwamen we op een prachtig resort terecht waar we een hotel geboekt hadden. Diezelfde dag heerlijk zwemmen, massages en een modderbad, visjes die aan je voeten eten. Zondag weer terug en ik ben uiteten geweest met Albert. Hij wist nog een leuk restaurantje. Daarna nog een voetenmassage laten doen en naar de bar geweest.
Vandaag hebben ze hier public holiday, veel Chinezen zijn een of meerdere dagen vrij. Ze kunnen dan hun overledenen herdenken. MC en ik zijn vandaag richting Shanghai gegaan. We kwamen 2 Chinezen tegen die ons naar een thee proeverij brachten. We hebben verschillende soorten thee geproefd en kregen uitleg over het een en ander. Daarna nog van het uitzicht genoten en naar een Chineze winkelstraat geweest. Vanavond nog wat met Albert drinken ergens…Albert wilt volgende week naar de bioscoop haha.
Er zijn trouwens meer dan 200 soorten thee… terwijl theedrinken vroeger alleen voor belangrijke en rijke mensen was. De leider die de verboden stad heeft laten bouwen had 3000 vrouwen in zijn paleis!!! Er zijn dan ook zo’n 900 kamers.. dat wordt dus nog wat als we dat in Augustus gaan bezoeken. Je hebt hier ook een thee dat ze vroeger gebruikten als tandpasta, toen ze dat nog niet kenden. Ook ben ik erachter waarom ze heet water drinken; hoe warmer het water, hoe meer welkom je bent om wat te drinken.
Een relatie beginnen op school is trouwens echt niet mogelijk. Je leraar is ook een soort ouder van je en controleert je enorm. Als hij merkt dat je een relatie hebt dan belt hij je ouders op… en bij een 2e waarschuwing moet je naar een andere school. Trouwen mag hier pas als je 21 bent, regel van de overheid… Daarom trouwen ze ook zo snel, de meesten zeggen dat als je na 2 jaar nog niet bent getrouwd, je relatie geen zin meer heeft.
Soms als je rondloopt in Hangzhou zie je allemaal aparte dingen die je in Nederland nooit zal zien.
Auto’s en fietsers die zonder licht rijden in het donker, mensen in nachtkleding over straat en nog meer gekke dingen. Je probeert het te onthouden maar soms is het gewoon te veel. Zoals nu, ik denk nu aan het moment dat MC en ik in Shanghai waren vandaag en mensen moesten wachten om met ons op de foto te kunnen. Of dat Chinezen Hong Kong als buitenland zien. Eigenlijk is China opgedeeld in 2 gebieden; Volksrepubliek China en Republiek China.
Volksrepubliek; Vasteland en Hong Kong En Republiek is Taiwan. Dus als je vraagt of iemand wel eens op vakantie is geweest in het buitenland, zijn ze meestal naar Hong Kong geweest.
En wat je in de kranten leest, kan af en toe een beetje verdraaid zijn. Ik hoorde van Albert dat als hier iets gebeurd zoals die brand in die fabriek in NL, ze hier gewoon zeggen dat alles veilig is. Terwijl dit natuurlijk niet zo is. Er gebeuren hier gewoon een hoop dingen ‘niet’…
Volgende week werk in bij de Garden bar voor drie weken. Daarna naar banquet voor een weekje. Daarna komen alweer mijn ouders langs. Ik heb een paar dagen meer vrij gekregen, dus allemaal goed geregeld.
Nu ga ik lekker avondeten en daarna dus met Albert op stap!
En oja, ik heb net post vanuit NL ontvangen; Dankje lieve Anique:D:D
Leuke foto erbij trouwens, goh, hoe kwamen wij op een kerktoren?
Groetjes vanuit China!
Niels
05 April 2011 - 11:27
Lilian:
Hallo lieve jongen,
Maar goed dat we zoveel verhalen van je lezen, dan missen we je minder en is het net of we erbij zijn in China. Laat maar weten welke dagen je extra vrij hebt gekregen en of het uitstapje door kan gaan vanaf 18 mei met de nachttrein. Nog veel plezier verder!
Groetjes mama -
05 April 2011 - 11:44
Sharon Roelofs:
hoi Niels,
Wat heb je er weer een leuk verhaal van gemaakt! Auto's zonder licht in het donker kom je hier ook tegen hoor... aangezien Manouk en ik nu allebei ons rijbewijs hebben... hihi!
Geniet van je tijd in China, voor je het weet is het alweer voorbij en begint er al weer bijna een nieuwe serie van de Mol.
xxx
Shar -
05 April 2011 - 12:09
Gerrie:
Ha die Niels,
Gelukkig weer een nieuw verhaal, ik kijk er echt naar uit. Je maakt zoveel aparte dingen mee, te veel om te onthouden. Nu duurt het niet lang meer voordat je ouders komen, je kan ze in ieder geval veel laten zien. Ik wens je alle plezier toe, geniet ervan. Maar dat doe je wel! groetjes je tante -
05 April 2011 - 12:14
Wouter:
Hallo Niels
Nu nog een camera erbij en je kan wel gaan werken bij 3 op reis. Samen met Floortje. .
Op mijn werk lezen sommige collega's ook jou verhalen en ze vinden het erg leuk.
Goed te horen dat je voeten ook weer schoon zijn maar ik hoop niet dat die vissen voor consumptie worden aangeboden.
Ik zag gisteren een doc op tv over Gangzhou en daar lieten ze veel zwervers ,verslaafden en zakkenrollers zien , is dat in Hangzhou en Shanghai ook zo of merk je er niet veel van.
Ook omdat je zegt dat het erg druk is in de metro en trein , ideaal om zakken te rollen.
Heb je het hotel waar wij komen al bekeken ?
Als het niks is boek je maar een luxe suite bij jouw in het hotel .
Moeten wij nog wat speciaals meenemen vanuit Nederland voor je?
Nou we zien elkaar binnenkort al ( tijd gaat snel ) en dan laat je ons al die mooie plekken maar zien.
Gr papa
ps Hebben ze daar ook cd en hifi winkels ha ha
05 April 2011 - 14:06
Jpost:
Hi
Leuke verhalen weer. Ff wat afleiding tussen het leren door. Was die Chinese thee lekker? Ik heb hier ook zon pakje liggen :p
Haha ik zie het al voor me hoe het gaat met al die mensen die met je op de foto willen, wel een schattig kind op die foto trouwens.
Ik spreek je wel weer op msn.
Gr. Joost -
05 April 2011 - 15:33
Helma Schut:
Hoi Niels,
Ik lees je verhalen altijd met veel plezier! Fijn dat we mogen mee genieten van je grote avontuur.
De TV-Tower lijkt op de CN-Tower waar wij geweest zijn.
Fijn dat je ouders binnenkort komen.
Nog even en dan gaat
Sharon ook weg. Melanie gaat
volgende maand naar Spanje, maar dat is maar voor 5 weken.
Nog veel plezier, groetjes Helma
05 April 2011 - 19:35
Birgitta:
Hey Niels,
Fijn dat je het nog steeds naar je zin hebt. Je maakt heel wat mee. De tijd die je in China bent is nog te kort onderhand. Het lijkt inderdaad alsof we ook in China zitten. Wel handig als ik ook nog een keer die kant op wil, weet ik in ieder geval wat er allemaal te zien is.
Ik heb ook je andere reacties bekeken, je vader heeft wel humor.
Vanmiddag ben ik met Daan naar Wageningen geweest ( Rijn-ijssel ) hij vond het niet zo leuk, blijft alleen Zwolle of Nijmegen over. Ik hoop Zwolle, Nijmegen is ook niet echt iets. Zwolle is natuurlijk een heel eind reizen. Dus maar afwachten. Van Joost weet je natuurlijk al dat hij verder is.
Zo, ben je ook weer een beetje op de hoogte. Tot de volgende keer.
xxxxx Birgitta en de rest -
08 April 2011 - 07:55
Gerrie:
Inderdaad Niels, je pa heeft humor. Leuk hoor, je ouders komen zondag eten. Wordt vast gezellig! groetjes weer vanuit Groesbeek en een zoen.