Xiong di! - Reisverslag uit Hangzhou, China van Niels Taal - WaarBenJij.nu Xiong di! - Reisverslag uit Hangzhou, China van Niels Taal - WaarBenJij.nu

Xiong di!

Door: Niels

Blijf op de hoogte en volg Niels

18 April 2011 | China, Hangzhou

‘Yes, I’m working here for six months for my traineeship. I’m from The Netherlands and no, not in Amsterdam. I worked in Coffee Garden and the Italian restaurant and Garden Bar and I’ll switch to Shang Palace next week. Hangzhou is a beautiful city and I enjoy it here with the nice people around me’.

Dit is ongeveer een kort samengevat verhaal wat ik bijna elke dag wel vertel aan een gast in het hotel. Vooral afgelopen week in de Garden Bar was ik veel aan het praten met mensen. Normaal is het gewoon serveren en af en toe een praatje. Het is wel een leuke ervaring om met zoveel mensen over de hele wereld te kunnen praten. Noorwegen, Zuid-Afrika, Amerika, Duitsland, Australië en Argentinië bijvoorbeeld. Ze zijn altijd geïnteresseerd in je, vooral mensen uit Duitsland, verassend genoeg haha.

De afgelopen anderhalve maand heb ik een heel relaxed leven waarover ik echt niet mag klagen. Soms doe ik het toch stiekem wel…..sinds ik bij het Italiaanse restaurant werk tot nu, werk ik maar een paar uur per dag. Ik mag tussendoor gewoon een paar uur naar mijn kamer toe en ook nog eens eerder weg. Normaal gesproken zou ik 3 weken in de bar werken maar de nieuwe F&B manager vroeg of ik niet ergens anders heen wilde. Hij vond de bar niet echt interessant dus besloten we, dat ik naar het Chinese restaurant zou gaan; Shang Palace. Vandaag is de eerste werkdag en de werktijden zijn van 12 tot 20:30. Let wel: ik mag van 14:00 tot 17:30 met pauze:)
Het werk verloopt allemaal nog heel goed en de mensen zijn super aardig voor je.Ze hebben een terras en nu het lekker weer is met de zon, zie je niemand buiten eten. Heel appart.. hier willen ze niet bruin worden want een donkere kleur betekent iets slechts. Terwijl wij liggent te zonnen zie je iemand met een paraplu lopen om niet bruin te worden.

Twee weken terug vroeg een collega of ik mee wilde naar yoga en kung fu, wat ik natuurlijk wel wilde doen. Het was alleen heel vroeg in de ochtend. Ik ging dus in sportkleding op de fiets naar de afgesproken plek. Een hele mooie rustige plek aan het meer. En ik mag dan gratis mee doen voortaan als ik wil, al ga ik dan wel normaal betalen net als iedereen. Als je bedenkt dat ik het driedubbele verdien dan de mensen hier…. Loon hier en dan nog studiefinanciering.
Afgelopen weken met ik 2 keer uit eten geweest en wel naar een Chinees restaurant. De ene keer met Albert (Zhou Rui Hong) en de andere keer met de collega’s van de bar. Het is niet echt lekker maar ik eet wel alles mee. Na het werk om 1 uur in de nacht gingen ze nog met z’n allen eten. Ze hebben dan een ronde tafel met een pan in het midden met kokend water. Ze bestellen dan zoveel producten om erin te gooien. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs een rietje om ergens vet uit te drinken, zo vies. Als ik met Albert ga wilt hij betalen en dan is er ook echt geen mogelijkheid om zelf te kunnen betalen. Ben ook nog eventjes met MC naar Starbucks geweest in de middag, even bijkletsen. We zien elkaar ook zo weinig haha. Ik ben zo blij met de mensen met wie ik hier ben en die ik heb ontmoet! Gisteren gingen Annemieke en ik nog eventjes poolen in de bar van het hotel. Gratis cocktail erbij, was heel gezellig! Annemieke en ik zijn trouwens ook naar de Leifang Pagoda geweest vorige week.. je hebt vanaf daar een heel mooi uitzicht van Hangzhou.

Afgelopen vrijdag was ik alleen vrij, en dat is tot nu toe de enigste dag geweest dat ik niet echt vrolijk was. Ik ben namelijk begonnen met sporten bij de sportschool en heb al hard gelopen. Ja mensen, het is echt waar! Dus om een lang verhaal kort te maken; ik had spierpijn, was moe, uitgaan ging niet door… ik ben uiteindelijk naar het eilandje gelopen voor ons hotel. Echt schitterend mooi die monumenten en de bossen! Hangzhou is echt heel mooi en ben zo blij dat ik hier terecht ben gekomen. Er is hier nog veel over van de Qing Dynasty: de laatste Keizerlijke periode. In totaal heeft China 12 keizers gehad waarvan de eerste 2 in de Ming Dynasty. Dankzij de Qing-keizers is er een enorme bevolkingsgroei geweest in de jaren 1644-1500. Pas in 1912 is de laatste keizer afgezet.

Gisteren heb ik een hotel geboekt voor een weekendje Shanghai met Queensday!!
Ik heb er nu al zin in. Albert gaat met me mee, samen met Marie Cecile, Anneloes en Raoul.
Heb net besloten dat ik het hotel voor mij en Albert betaal en volgende week eventjes oranje kleren kopen.

Zo af en toe zit ik eventjes op mijn mobiel te kijken want elke keer als ik iets hoor of zie schrijf ik het op. Zoals ik vroeg wat Buddha precies inhoudt aan een collega, waarop hij antwoorde: ‘Wie is Buddha?’. Of dat m’n collega’s van de bar mij noodles gaven die enorm heet was. Allemaal pepers erin waar ik echt niet van houd. Zat ik daar een half uur voor de ventilator met m’n tong. MC weet trouwens wel hoe ik reageer als ik pittig eten op heb… haha.
Chinezen kunnen trouwens ook geen plaatsen kiezen in een bar of restaurant. Ze zitten allemaal een uur te overleggen wie waar gaat zitten en waar zo nodig moet er nog wat verschoven worden. Gruwelijk irritant af en toe als je daar met je menu kaarten staat. Of het moment dat ik met Albert met de bus ging en dat per persoon 2 RNB kost (0,20 eurocent) Ik had alleen een briefje van 10 RNB mee dus ik dacht; nou dan maar dat voor 2 personen. Hij vond dat echt te veel en wilde echt niet dat ik 10 RNB betaalde voor de bus. Terwijl ik hem uitlegde dat 1 euro voor 2 personen echt niet duur is in NL.
Ook zie ik nu steeds meer kleine kinderen met een gat in hun broek op straat. Ze kunnen dan gewoon poepen als ze moeten, in de bosjes.. tja, echt Chinees zullen we maar zeggen!
En wist je ook dat de Chinezen in het noorden kleiner zijn en de mensen in het zuiden zijn iets langer dan de rest van de Chinezen.
Hond eten ze nog steeds en meestal in het zuiden. Vroeger aten ze het vaker om in de winter warm te blijven.

En oja, nog even de titel van het verhaal verklaren; Qiong Di betekent ‘Broers’
Vanaf het begin zegt dat Albert dit tegen mij en dat ik altijd bij hem terecht kan. De rest van de collega’s zijn gewoon leuk voor het werk maar niet buiten werk om. Albert is anders daarin, heel leuk in ieder geval!

Ik ga nog even lekker naar buiten en dan weer werken.. vanavond sporten!
Sharon heel veel plezier op je stage op st. Maarten!! Melanie, jij veel plezier in Spanje..
Ik hoop dat daar in NL ook nog alles goed gaat met iedereen. Dat het weer nog een beetje meevalt. Soms wil ik echt dat m’n vrienden en familie hier is om het allemaal te zien wat ik zie!

Liefs Niels!

• 18 April 2011 - 10:06

Birgitta:

Hi Niels,

Wat een geweldig verslag weer, ik zat er al op te wachten, we leren zo heel China kennen. Als we er ooit een keer heen gaan weten we er al veel van. Voor je vader, moeder en Joost schiet het al op. Joost hoeft volgens mij nog maar 1 week naar school en dan examen. Vandaag hoort hij volgens mij of hij aangenomen wordt in Lelystad.

Ik zie dat het ook heerlijk weer is, hier trouwens ook, vandaag ook rond de 20 graden, en de rest van de week ook.

De foto's zijn ook mooi, zo te zien en te horen eten ze daar van het hele varken en de rest van het dierenrijk.

Nog een fijne week en werk ze, geniet ook maar van alle pauzes die je hebt.

Groetjes Birgitta en de rest xxxxx

• 18 April 2011 - 10:31

Lilian:

Hoi Niels,

Dat was weer een heel verslag zeg! Je schrijft het als titel anders als verder op in je blog Xiong/Qiong, betekent zeker weer wat anders?
    Maar wat ik daar allemaal op die borden zie liggen, daar word ik niet vrolijk van. Als ik me niet vergis liggen daar hersenen tussen (wel van een dier neem ik aan)
    Ik weet niet wat ik daar wel ga eten, maar DAT in ieder geval niet. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn! Het schiet voor ons al op, vandaag over 3 weken vertrekken we.
    Ik kijk er naar uit om je weer te zien!

Groetjes mama

• 18 April 2011 - 13:30

Lilian:

Hoi Niels,

Ik zie nu pas dat je er al bij had geschreven dat het hersenen waren op dat bord. Zeiden ze ook van welk dier?

Groetjes mama

• 18 April 2011 - 14:01

Sharon Roelofs:

Hoi Niels,

Wat een leuk verhaal toch weer, ik hoop dat ik dat ook kan net zoals jij!
    Ik vond het leuk om je gesproken te hebben op skype, toch weer even anders he met webcam... haha! Dankjewel trouwens voor mijn stage, vannacht is het eindelijk zover.

Ik heb een brief voor je op de post gedaan, en als je een beetje geluk hebt is die er dan over 2 weken.. als je tenminste het goede adres hebt gegeven haha!

Veel plezier daar nog en ik spreek je snel!

xxx

Shar

• 18 April 2011 - 14:23

Gerrie:

Hoi Niels,
    Bedankt voor je lieve telefoontje, doet me echt goed. Je verhaal is natuurlijk weer top, alsof ik er zelf ben. Inderdaad ziet dat eten er wel erg apart uit, maar ja 's lands wijs s'lands eer. We zijn tenslotte allemaal anders. Leuk dat je die persoon uit Israel hebt ontmoet, hoe meer verschillende nationaliteiten, hoe beter. Misschien ga je er ooit nog eens heen, het is daar ook erg mooi.
    Geniet van je avond en tot de volgende keer. zoen van je tante uit Groesbeek

• 18 April 2011 - 15:01

Marcel:

Hoi Niels,Fijn dat je het naar de zin hebt. Ik weet natuurlijk niet wat jullie daar allemaal eten maar het ziet heerlijk uit.!!
    Complimenten voor je schrijf stijl.

Groet,

Marcel.

• 18 April 2011 - 19:00

Janine:

hey niels,,

Pff ik mis je echt jo!!! ik zit der echt over na te denken om ook bij je langs te komen het ziet der echt schitterend uit daar.

Ben blij dat je het zo naar je zin hebt,
    Nou pas goed opjezelf ben blij dat het zo goed met je gaat.

Groetjes en een hele dikke knuffel janine

• 19 April 2011 - 14:08

Ingrid:

Hé Niels,

Nodig je toch iedereen om de beurt uit om te komen! Lijkt me echt heel leuk daar. Ben zelfs een beetje jaloers op je dat je dat allemaal mee mag maken!

Groetjes Ingrid

• 20 April 2011 - 15:33

Chantal:

Hoi Niels,

wat een mooi verslag heb je geschreven, ik vind het leuk om te lezen. Je hebt het daar helemaal naar je zin hè!

Ik vind dat eten er niet zo heel erg lekker uit zien. Kunnen beter als je terug bent naar de Tapas bar! Ha-ha....

Nog heel veel plezier en ik houd je volgende verslag in de gaten.

Liefs, Chantal