Where is the sun? - Reisverslag uit Hangzhou, China van Niels Taal - WaarBenJij.nu Where is the sun? - Reisverslag uit Hangzhou, China van Niels Taal - WaarBenJij.nu

Where is the sun?

Door: Niels

Blijf op de hoogte en volg Niels

22 Juni 2011 | China, Hangzhou

Lieve allemaal!

Ik hoop dat alles goed gaat in Nederland…Las gisteren dat het tropische weer jullie kant op komt.
Pas geleden heb ik Sharon nog gesproken dus ik weet dat ook op St. Maarten alles nog op rolletjes loopt:) Hier heb ik al tijden niet echt meer de zon zien schijnen. Het regenseizoen duurt al een paar weken. Hopelijk is het volgende maand beter qua weer. De temperatuur is nog wel erg hoog zodat je na een paar meter lopen al helemaal bezweet bent.

Afgelopen tijd heb ik weer een hoop beleefd, vandaar dus een reisverslag. En dat terwijl ik nog pijnlijke vingers heb van mijn 27 pagina's tellend verslag. Afgelopen dagen ben ik druk geweest met een verslag wat ik bij mijn stagecoördinator in moet leveren, voordat ik naar Nederland vertrek.
Het gaat over wat je hebt geleerd, de mensen en over hoe je het allemaal ervaren hebt.
‘Ach, 25 pagina’s voltypen, dat valt reuze mee’, dacht ik. Het enige is dat je inspiratie soms even ‘op’ is en je niet meer verder kan schrijven. Al met al heb ik eergisteren mijn verslag af gekregen!

Vorige week was ik drie dagen vrij en heb weer leuke dagjes uit gehad. Allereerst ging ik met Sandy een dagje de toerist uithangen in Hangzhou. Ze woont hier zelf pas een klein jaar en heeft nog niet alles gezien. Ons doel voor die dag was het Paviljoen bij het Westlake. Nadat we met moeite de berg opgeklommen waren en we dachten er te zijn, hadden we een prachtig uitzicht. En jawel, een uitzicht op het paviljoen. We waren dus helemaal verkeerd gelopen…
Geen nood, we waren er van overtuigd ons doel te behalen en gingen in een goed humeur op zoek naar het gebouw. Niet veel later waren we verdwaald en hoopten we toch echt op een helikopter die ons op kwam halen. Nog een hele week later hebben we grapjes over de helikopter gemaakt op het werk. We hebben wel gelachen in ieder geval! Ik wilde nog een foto maken van een legerbasis maar ik werd gelijk tegengehouden. Ze hebben het niet zo op westerlingen aangezien ik nog wel een spion zou kunnen zijn.

Sandy en ik hadden die dag nog wel een serieus gesprek over onze families. Ik wist al dat jongens meer worden gewaardeerd dan meisjes, dat kan je merken in China. Dat het echt zover ging dat de broer van Sandy veel meer aandacht krijgt en de ouders doodleuk zeggen dat ze meer van haar broertje houden, had ik niet verwacht. Ze vertelde me dat haar vader veel blijer was toen z’n vrouw opnieuw in verwachting ‘mocht’ zijn en het dit keer wel een jongetje werd.
Jongens kunnen later voor inkomsten zorgen en dus ook voor hun ouders. Over het algemeen blijven ze dus bij hun ouders in huis, samen met hun toekomstige vrouw. Soms besef je niet dat je in een gelukkige omgeving bent geboren!

De volgende dag werd ik door Sam uitgenodigd om bij zijn ouders te gaan eten. Het is best bijzonder dat iemand je uitnodigt. Iedereen is namelijk nogal bang aangelegd over wat betreft hun huis. Bij aankomst wist iedereen mijn naam al (op hun manier dan, haha). Kreeg gelijk thee en fruit aangeboden en heb ongeveer 10 keer gezegd dat ik echt wel lekker zat en geen drinken meer nodig had.
Toen we aan tafel gingen zag ik dat ze veel vis hadden waar ik dus niet echt van houd in China. Hier eten ze namelijk bijna de hele vis en moet je met je stokjes het zelf gaan ontleden. Zo ook een grote pan met garnalen… ik moest nog aan m’n moeder denken, die zou bijna flauw zijn gevallen tijdens het eten. Iedereen nam de hele garnaal in z’n mond en spuugde de restjes naast hun bord neer. Gewoon vlakbij waar jij je stokjes neerlegt. Na het eten roken de mannen een sigaret zonder asbak. Nee, de tafel is gewoon een grote vuilnisbak geworden, daar kan nog wel wat as bij. ‘De moeder maakt toch alles schoon, want de man zorgt voor het geld’.
Later op de avond heb ik Sam leren schaatsen in een groot overdekt winkelcentrum. Niet dat ik het hem erg goed kon leren. Het is voor mij namelijk ook al jaren geleden… het was in ieder geval erg gezellig!
Collega’s herkennen buiten werktijd is niet echt aan mij besteed. Ik heb al zo vaak in een club, bar of zelfs boven op een berg, dat ik iemand echt niet meer herken. Meiden dragen hier nogal uitdagende kleding. Het is zelfs gewoon zo dat ik dezelfde persoon al vier maanden zie op het werk en al 2x ‘opnieuw’ heb voorgesteld in de bar. Ik schaam me echt kapot maar ze zien er echt heel verschillend uit!

Eergisteren was ik alleen vrij en heb een pagoda bezocht vlakbij mijn hotel. Je moet eerst een berg beklimmen en wat heb je daar een mooi uitzicht. Heel veel grote rotsen waar je op kan liggen. Op dat moment had ik echt even een ‘wauw’ moment. En ook dus boven op die berg kwam ik collega’s tegen die m’n naam riepen. Nadat ik m’n best had gedaan om niet over te komen alsof ik ze nog nooit gezien had ben ik daar nog een tijdje bijgebleven en veel foto’s gemaakt. Er werken namelijk zo’n 600 mensen in Shangri-La dus alle collega’s kennen zit er niet in.

Gisteren ben ik met Albert weg geweest en hebben we een groot winkelcentrum bezocht met alleen maar elektronica. Ik dacht even dat het de hemel op aarde was nadat ze me vertelden dat alle dvd’s 4 RMB kostten (50 eurocent). Nadat ik zo ongeveer de halve winkel had leeggehaald vertelden ze me dat het 4RMB was per seizoen per dvd…. Stond ik daar met series zoals Lost en Prison Break.
Uiteindelijk nog wel luidsprekers gehaald voor m’n laptop zodat niet alleen ik kan genieten van mijn muziek maar ook de buren. Later nog uit eten geweest bij Eudora op het dakterras en nog even voor kleren gekeken. Was een geslaagde dag!!
Als je in Hangzhou met de bus gaat hoor je elke keer een stem ‘iets’ zeggen. Na al die maanden weet ik dan wat het betekent. Elke keer als de bus een bocht gaat maken, krijg je dus een melding zodat alle passagiers het weten.

Vrijdag is mijn verjaardag en dat vieren we natuurlijk uitgebreid. Donderdagnacht ga ik met de meiden en Albert naar de bar. Zaterdag overdag gaan we met z’n 4en iets leuks doen (pretpark) en in de avond heb ik een grote kamer gehuurd voor de Karaokebar. Sam is net langs geweest om het allemaal te regelen, heel aardig! Ik heb er veel zin in!! Ik heb al verschillende kaarten gehad dus iedereen erg bedankt! Afgelopen week werd ik elke ochtend wakker met een sms van het business center: ‘letter again’. Van Sandy heb ik een soort steen gekregen met m’n naam erop in het chinees en een kaart. Van Monica, een collega van mij, heb ik een ring met een klokje erin gekregen!

Jullie zullen wel denken dat ik niks doe behalve leuke dingen maar op het werk moet ik soms pittige dingen incasseren. Boze gasten die jou iets persoonlijk lijken aan te rekenen, wat natuurlijk niet zo is. Vooral Amerikaanse mensen zijn heel erg. Je bent namelijk zo een uur verder met een discussie. Ik ben maar een stagiair maar daar hebben zij geen boodschap aan. Laatst een gast in het business center die UPS wilde aanklagen omdat de bezorger was weggegaan zonder het te melden. Onder dwingende ogen van de gast zelf moest ik UPS America bellen.. en daarna ook nog fruit naar de kamer sturen terwijl het niet onze schuld is. Ach, het went wel en je hebt ook leuke gasten die je ontmoet. Deze ervaring is in ieder geval handig voor later. Ze zijn wel blij dat ik er soms ben om dingen op te lossen. Als je een overdreven en boze Amerikaanse voor je neus hebt en dan niet echt goed Engels kan spreken.. arme Chinezen, haha.

Als laatst wilde ik nog even melden dat het alcoholgehalte op peil blijft. Laatste tijd ben ik geregeld te vinden in de bar.. altijd erg gezellig ook al schrijf ik er niet over in m’n verslag. Ook ben ik vorige week met Johnson wezen poolen en natuurlijk dik verloren!
Believe me, time flies when you have fun! En eind volgende maand komt Joost deze kant op en gaat mee naar Beijing.

Liefs,
Niels

• 22 Juni 2011 - 15:42

Janine:

Heey niels,

Echt heel fijn om te horen dat je het zo leuk heb daar!!

Maar je moet wel terug komen hoor, ik mis je heel erg hier! als ik ergens mee zit of je iets wil vertelle denk ik ow even langs niels of ow even snel niels bellen maar dan denk ik, ow nee dat kan helemaal niet want hij is ver wegistan!:P hahaha

Nou have fun daar nielsje als je maar wel aan ons blijft denken en terug komt:p hahaha

Een hele dikke kus en knuffel!!!

• 22 Juni 2011 - 15:46

Lilian:

Hallo Niels,

Ik heb je net ook al even gesproken, dus ben weer volledig op de hoogte. Zeker na zo'n lang verhaal op je blog!
    Altijd handig trouwens dat je zo leert hoe je met lastige gasten om moet gaan!
    Dat zul je nog wel vaker tegen komen. Wel grappig dat je jouw verjaardag 6 uur te vroeg begint te vieren nu. Tenslotte ben je niet in China geboren..
    Maar we doen er vrolijk aan mee en zullen je 18 uur Nederlandse tijd bellen.

Groetjes mama

• 22 Juni 2011 - 21:36

Joost:

Hey,

Wat een belevenissen weer :P binnenkort kom ik dan eindelijk persoonlijk alles aanschouwen. Haha ik maak me nu al zorgen om wat ze daar allemaal wel niet eten. Maar het wordt zeker wel gezellig.

• 23 Juni 2011 - 07:28

Gerrie:

Hallo Niels,
    Ik zie je daar al zitten aan tafel, alles vol troep. Maar zo zie je maar, overal is het anders. Gastvrij zijn ze wel. Ja joh de tijd gaat nu snel, vooral als je het naar je zin hebt. Straks ook gezellig samen met Joost, kan hij gelijk zien waarom jij het zo leuk vindt. We krijgen hier inderdaad mooi weer volgens de berichten. Gelukkig, ik heb al weer genoeg van de regen. Ik laat nog iets horen met je verjaardag en leuk dat je kaarten krijgt. Groetjes van je tante.

• 23 Juni 2011 - 13:25

Birgitta:

Ha Niels,

Het is weer een heel verhaal, ik kan me voorstellen dat je het naar je zin hebt en nog niet terug wil komen. Het eten gaat ook makkelijk, duwen ze de peuken ook nog uit op de tafel of hoe gaat dat? Was iets voor mij!!!
    Je moeder schreef dat we rond 18.00 uur moeten bellen voor je verjaardag, daar had ik weer niet aan gedacht.

Voor Joost begint het nu ook op te schieten, z"n reisje naar China.

Daan heeft toch voor het Deltion gekozen, van de week hebben we zijn kleding besteld, ik ben benieuwd!!

Ik bel je vanavond wel op je Chinese nummer.

Groetjes Birgitta xx

• 23 Juni 2011 - 16:44

Ans:

Hoi Niels,

Alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag morgen. Wat heb jij leuke verhalen over China. Ik zie het helemaal voor me, als jij iets schrijft beleef ik het ook bijna. Je inspireert ons allemaal. Tessa gaat nu een profielwerkstuk over China maken.
    Niels, we hopen dat de laatste maanden ook zo plezierig zullen verlopen en wensen je morgen nog een hele gezellige verjaardag.

groetjes van de van Duurentjes

• 23 Juni 2011 - 19:20

Marinus En Irmgard :

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en maak er een mooie dag van. Wij genieten altijd van jou mooie blog. Groetjes van de blauwtjes uit veendam.

• 23 Juni 2011 - 23:36

Litania:

Hoi Niels,
    Lees nu pas je verslag (laat voor mijn doen). Je bent op dit moment al heel lang jarig, dus van harte! Maak er een gezellig feestje van en laat je lekker in het zonnetje zetten; schijnt die ook meteen weer.
    Op St. Maarten loopt het sinds vandaag even iets minder op rolletjes, maar dat heb je vast al gehoord. Dan merk je toch wel dat zo ver van huis zitten niet altijd even fijn is. Hopelijk gaat het snel weer beter daar.
    Litania

• 24 Juni 2011 - 13:22

Wouter:

Hallo Niels

Op het moment dat ik dit schrijf vier jij net je verjaardag in de karaokebar.
    Ben benieuwd wat je chinese vrienden voor kadoos geven. ( garnalen met alles der op en aan )

En ik hoop dat het alcoholpeil weer wat gaat zakken na je verjaardag want je bent van plan om rijles te gaan nemen als je terug bent.
    Of je moet gauw in china leren autorijden , daar kijken ze toch niet zo nauw.

Dus als ik het goed begrijp kan ik binnenkort stoppen met werken , wij hebben 2 zoons en die gaan dus zorgen voor hun ouders. Dan mag je ook nog bij ons in huis blijven wonen.
    In China hebben ze af en toe ook goeie ideen.

Je schreef over de stem in de bus , moet je ook eens vragen wat dit betekent. Ze hebben het steeds over ene paula.

En heb je al een keer gegeten in het restaurant tussen ons hotel en die bar met live muziek. Het is daar altijd druk en je kan beter reserveren.Het zit aan de zelfde kant van ons hotel.

Nou Niels ik stop er weer mee en doe rustig aan en geniet er nog van.

gr Wouter

• 24 Juni 2011 - 15:41

Corry En Wim:

hoi niels

gefeliciteerd met je verjaardag
    19 al weer
    wij hopen dat je een leuke verjaardag mag hebben.
    en niet te veel drinken he-
    groeten wim en corrij

• 24 Juni 2011 - 17:28

Michael Welmoed:

Hoi Niels, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een hele fijne dag.

Groetjes Michael, Welmoed en de kids